Lige så vel som mennesker har heste også brug for salt. Salt er nødvendigt for, at vores heste kan trives og fungere i det daglige.
Men hvorfor er salt så vigtigt, og hvad siger videnskaben egentlig om heste og deres behov for salt? Det har vi fået foderfirmaet Regulator Complete til at gøre os alle klogere på.
Det kan have store konsekvenser for både heste og mennesker, hvis vi ikke får nok salt. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at vores heste får tilstrækkelige mængder af salt.
Hvor meget salt har en hest brug for?
Hvad siger publiceret videnskab om salt?
Når vi forholder vi os til videnskaben, viser INRA (europæisk anbefaling af ernæring hos heste med udgangspunkt i Wageningen Universitet i Holland) og NRC 2007 (USA’s officielle anbefaling af minimums-ernæringsbehov hos heste) begge, at 10 gram salt pr. 100 kg hest om dagen kun lige akkurat dækker behovet.
Derudover angives det i en del forskellig forskning fra Sverige over en 25-30 årig periode, at behovet er 2 gram Natrium (Na) og 8 gram Chlorid (Cl) pr. 100 kg hest. Det vil sige, at en 500 kg hest har brug for henholdsvis 10 gram Na og 40 gram Cl om dagen.
Det er der enighed om i både Europa, USA og altså også Sverige.
Hvorfor har hesten brug for salt?
Alle pattedyr har brug for salt for at opretholde normale cellulære funktioner, herunder væskebalance og kommunikationen mellem nervesystemet og musklerne.
Der er videnskabelig enighed om, at heste har brug for mindst 10 gram salt pr. 100 kg hest til vedligehold og mere i varme, under arbejde, samt veddrægtighed og diegivning.
Hvis vi skal lave en omregningsfaktor til almindeligt salt, så ser den sådan her ud:
10 gram salt indeholder 3,9 g Na og 6,1 g Cl og for at opfylde normen for Cl til en hest i vedligehold/fold skal 100 kg hest tildeles 13-14 gram salt pr. dag.
Når vi ser vi på, hvad de anbefaler hos KER (Kentucky Equine Research), er der her ikke en samlet oversigt. Men til gengæld ser vi, at KER lægger makromineralerne 1,3-2,1 gange højere, end NRC gør.
Før i tiden var høet saltet, og der var mere salt i foderblandinger, som hestene fik meget større mængder af, ofte 3-4 kg korn dagligt. Sådan fodres der stort set ikke mere. Saltmangel er formentlig en betydelig medvirkende faktor i mange hestes helbredsproblemer fra kolik til skader i bevægeapparatet, for når musklerne bliver overtrætte, overbelastes andre væv såsom sener og ledbånd.
Hestens salt behov
Herunder kan du se, hvor meget salt en hest på omkring 500 kg skal have, hvis du tager højde for dens arbejdsmængde.
Saltmangel?
Langvarig mangel på salt medfører, at hestens væskebalance bliver skæv, den får store vanskeligheder ved at regulere muskelarbejde, energi og inflammation samt sværere ved at håndtere ømme hove, -muskler, -led, og -sener. Derudover kan mangel på salt være den direkte årsag til kolik, fordi hesten drikker for lidt, hvilket påvirker al muskelfunktion negativt, herunder også tarmens peristaltik (den glatte muskulatur). Hesten har brug for salt i tilstrækkelige mængder til blandt andet at kunne at have god arbejdsenergi og udholdenhed, arbejde korrekt igennem kroppen og bygge muskler, hvilket vil sige lave eller vedligeholde en god overlinje.
Hvilke faktorer kan påvirke hestens behov for salt i den ene eller anden retning?
Saltbehovet øges under arbejde, hvor hesten sveder, i varme og under drægtighed og især diegivning, hvor behovet for salt næsten er fordoblet i forhold til vedligehold og tidlig drægtighed.
Hvorfor indtager hesten for meget salt?
Hvordan finder man ud af, om ens hest indtaget for meget salt?
Når nogle heste tilsyneladende overspiser salt, er de formentlig i underskud, ubalanceret ernæret og dermed udmattede/ubalancerede i deres binyrefunktion (dette er også gældende for andre arter).
I studier, hvor man har taget salt væk i en periode for at undersøge de fysiologiske konsekvenser, har man efterfølgende – når målingerne var overstået – givet op til et par hundrede gram salt dagligt til en 500-600 kg hest for hurtigt at rette underskuddet op.
Hvad er konsekvenserne ved, at ens hest indtager for meget salt?
Hesten bliver – ligesom mennesker – mere tørstig af at spise meget salt, og væsken skal til sidst ud gennem nyrerne som urin. Det vil sige, at hesten drikker mere og tisser mere, hvilket kan koste ekstra strøelse. Det er ikke farligt for hesten, at den indtager ekstra væske, hvis den har normal nyre- hjerte- og kredsløbsfunktion, men det kan være en idé at lade hesten drikke af spand/ balje, så man får en reel fornemmelse for væskeindtaget.
Hvad bør man som hesteejer reagere på, hvis man tror, at ens hest indtager for meget salt?
Hvis man har mistanke om grovspisning af saltsten, er det en god idé at give hesten løst salt i den korrekte mængde i forhold til hestens størrelse og arbejdsmængde direkte i foderet. Man kan veje saltstenen en gang om måneden for at få den indtagne mængde klarlagt, og som regel er der ikke noget problem, når man regner efter.
Hvordan kan an sikre, at ens hest opretholder et passende saltindtag året rundt?
Det er meget let at tjekke, hvad hesten reelt har behov for af salt. Enten ved at se hestens behov i et foderprogram som fx SundHest.dk eller slå op i ‘Den Store Foderbog’, som er skrevet af dyrlæge Nannas Luthersson. Her kan du se, at en 500 kg hest i vedligehold/fold dagligt har behov for 23 gram Natrium og 34 gram Chlorid svarende til samlet 55-60 gram salt pr. 500 kg eller 11-12 gram/100 kg. Herefter finder man en passende måleske og giver sin hest det salt, den har brug for i foderet.
På sommergræs kan man give løst salt i en krybbe under halvtag og skrive ned, hvor meget man hælder i, eksempelvis hver anden uge eller månedligt, og dermed regne ud, hvor meget der forsvinder i forhold til antallet af heste i flokken
Salt er essentielt i en hests kost og derfor er det vigtigt, at du som hesteejer ved, hvor meget salt din hest får. Prøv selv at regn det ud eller tag kontakt til en foderekspert, hvis du er i tvivl. De fleste steder tilbyder en gratis analyse.
Artiklen er udgivet i Malgré Tout
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.