Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29

Pony

Når du skal fodre din pony, er der ting, der er vigtige at vide nemlig, at ponyer ofte har et langsommere stofskifte end store heste og dermed har de et lavere energi-/kaloriebehov. 

Det betyder, at ponyer kan have særdeles let ved at tage på og meget let ved at vedligeholde kropsvægten, selv når de er i arbejde. Dette faktum er vigtigt at have med i foderplanlægningen, da overvægtige ponyer lettere får fedmerelaterede, livstruende helbredsproblemer, såsom insulinresistens, metabolisk syndrom og forfangenhed.

Udgangspunktet for god fodring af din pony, er altid godt kvalitets stråfoder som græs, hø eller wrap, uanset om ponyen har tendens til at blive for tyk eller for tynd.
 


Rigelige mængder stråfoder

Ponyer bliver syge, hvis de ikke får det rigtige stråfoder i tilstrækkelige mængder. Fra naturens side er ponyen skabt til at spise det meste af døgnet, og undersøgelser viser, at ponyen har behov for en absolut minimums spisetid på 8 timer i døgnet for at kunne trives.

Det optimale er ad libitum adgang til stråfoder. Men, bliver ponyen for tyk, så anskaf wrap/hø med et lavt energi-/kalorieniveau, det vil sige 0,4-0,5 FE pr. kg tørstof og erstat op til 25 % af høet/wrappen med god byghalm.  Find pony venlige måder, der forlænger spisetiden. Det handler om at finde den rette stråfodersammensætning, så du let kan fodre, og så ponyen har let ved at holde en sund huld.

Du minimerer desuden risikoen for sygdomme som mavesår, kolik, forfangenhed og tarmslyng, der alle kan relateres til foderet og måden du fodrer på.  Det er sygdomme/tilstande, som er meget smertefulde og livskvalitetsforringende for din pony.

 • Ponyens foderplan bør være baseret på kvalitetsstråfoder/græs, wrap eller hø.
 • Stråfoderet skal altid udgøre minimum 1-1,5 % af kropsvægten.

Mange ponyer vil sagtens kunne opretholde deres kropsvægt på stråfoder/græs, hø eller wrap alene, men stråfoder alene vil medføre, at ponyen mangler vigtige vitaminer, mineraler, spormineraler og protein, og dermed er den i en underskudssituation, der skaber problemer i forhold til at opretholde en sund og velfungerende krop.
 


Hvordan fodrer du din pony korrekt? 

 

Det kan siges meget kort: 

 • Ponyen skal have minimum 1,5 kg stråfoder/hø, wrap pr. 100 kg pony pr. dag, og gerne mere, hvis den kan tåle det, uden at blive tyk.
 • Minimum 8 timers spisetid i døgnet. 
 • En pony må maksimalt stå i 5 timer uden adgang til foder.

Ud over stråfoder har din pony brug for 

 • Vitaminer, mineraler og protein
 • Salt og elektrolytter
   

Normal- og overvægtige ponyer

Når du fodrer din over- eller normalvægtige pony med Every Day Happy (du finder doseringsskemaet her), i kombination med +Fiber Mash, der har et lavt kalorie indhold, er det en optimal måde at sørge for, at ponyen dagligt får dækket sit behov for næringsstoffer uden vægtøgning. 

Har du en hest, der burde veje 300 kg, men vejer 400 kg, så skal du dosere vitaminer og mineraler efter hestens faktiske vægt. Det kræver nemlig ekstra vitamin- og mineralressourcer for kroppen at tabe sig, og du nedjusterer blot doseringen efterhånden som hestens vægt mindskes.

Nyere forskning har vist, at motion har en positiv effekt på insulinresistens hos overvægtige ponyer. Minimum 30 minutters motion anbefales dagligt. 


Krævende arbejde

Ponyer i krævende arbejde, avls- eller konkurrenceponyer eller ponyer, der er for tynde, har behov for flere kalorier for at holde vægt og arbejdsenergi. +Energy Fiber Mash opfylder dette behov  uden at ponyen bliver ”varm i hovedet”, da energien i mashen er blodsukkerneutral. 

Ponyer i krævende arbejde kan fodres med enten Every Day Happy eller Peak Performance. Peak Performance anvendes hvis ponyen har særlige behov for ekstra tilskud til led, sener, muskler og knogler. Har den behov for ekstra styrke på andre områder, så den

 • kan yde mere
 • kan håndtere skader og stress ud over det normale
 • får mulighed for bedre indlæring

er Peak Performance det rigtige valg.
 


Så let finder du ud af, hvad din pony vejer 

Hvis du ikke har en vægt, eller for nylig har fået vejet din pony, så er der en god tommelfingerregel til at beregne din ponys vægt. Du skal bruge et målebånd og en lommeregner.

 • Stil din pony på et plant underlag, og lad den hvile på alle fire ben.
 • Mål omkredsen om ponyens mave i gjordlejet.
 • Stram til, så målebåndet ligger helt tæt til hårlaget.


Det tal, du måler, skal bruges i meter (150 cm er 1,5 m).

Formlen er:   Gjordmål3  x 80 = kropsvægt i kg. 

Hvis din pony fx. måler 150 cm omkring maven, ser beregningen således ud:

 • 1,5 x 1,5 x 1,5 = 3,4
 • 3,4 x 80 = 272

272 kg er et kvalificeret bud på vægten af din hest.
 


Foderplan

Hvis du er i tvivl om hvordan din hest skal fodres, hvis den har specielle behov eller er udfordret på nogen måde, kan du bestille en konsultation med vores ernæringskonsulent og få udarbejdet en individuel foderplan.