Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29

Islandsk hest

Når du skal fodre din islandske hest, er der ting, der er vigtige at vide. Islandske heste har ofte et langsommere stofskifte end store heste og dermed et lavere energi-/kaloriebehov. 

Det betyder, at islandske heste kan have særdeles let ved at tage på og meget let ved at vedligeholde kropsvægten, selv når de er i arbejde. Dette faktum er vigtigt at have med i foderplanlægningen, da overvægtige islandske heste lettere får fedmerelaterede, livstruende helbredsproblemer, såsom insulinresistens, metabolisk syndrom og forfangenhed.
 


Kvalitetsstråfoder i rigelige mængder

Udgangspunktet for god fodring af din islandske hest, er altid et kvalitetsstråfoder som græs, hø eller wrap, uanset om hesten har tendens til at blive for tyk eller for tynd.

Heste bliver syge, hvis de ikke får det rigtige stråfoder i tilstrækkelige mængder. Fra naturens side er den islandske hest skabt til at spise det meste af døgnet, og undersøgelser viser, at hesten har behov for en absolut minimums spisetid på 8 timer i døgnet for at kunne trives.

Det optimale er ad libitum adgang til stråfoder. Men, bliver hesten for tyk, så anskaf wrap/hø med et lavt energi-/kalorieniveau, det vil sige 0,4-0,5 FE pr. kg tørstof og erstat op til 25 % af høet/wrappen med god byghalm. 

Find hestevenlige måder, der forlænger spisetiden. Det handler om at finde den rette stråfodersammensætning, så du let kan fodre, og så hesten har let ved at holde en sund huld. 

 • Din islandske hests foderplan bør være baseret på kvalitetsstråfoder/græs, wrap, hø.
 • Stråfoderet skal altid udgøre minimum 1-1,5 % af kropsvægten.

 

Du minimerer desuden risikoen for sygdomme som mavesår, kolik, forfangenhed og tarmslyng, der alle kan relateres til foderet og måden du fodrer på.  Det er sygdomme/tilstande, som er meget smertefulde og livskvalitetsforringende for din hest.

Mange islandske heste vil sagtens kunne opretholde deres kropsvægt på stråfoder/græs, hø eller wrap alene, men stråfoder alene medfører, at hesten mangler vigtige vitaminer, mineraler, spormineraler og protein, og dermed er den i en underskudssituation, der skaber problemer i forhold til at opretholde en sund og velfungerende krop.
 


Hvordan fodrer du din islandske hest korrekt? 

Det kan siges meget kort: 

 • Hesten skal have minimum 1,5 kg stråfoder/hø, wrap pr. 100 kg hest pr. dag, og gerne mere, hvis den kan tåle det, uden at blive tyk.
 • Minimum 8 timers spisetid i døgnet. 
 • En hest må maksimalt stå i 5 timer uden adgang til foder.

Ud over stråfoder har din hest brug for 

 • Vitaminer, mineraler og protein
 • Salt og elektrolytter
   

Normal- og overvægtige islandske heste

Når du fodrer din over- eller normalvægtige islandske hest med Every Day Happy (du finder doseringsskemaet her), i kombination med +Fiber Mash, der har et lavt energi-/kalorieindhold, er det en optimal måde at sørge for, at hesten dagligt får dækket sit behov for næringsstoffer uden vægtøgning. 

Har  du en hest, der burde veje 350 kg, men vejer 450 kg, så skal du dosere vitaminer og mineraler efter hestens faktiske vægt. Det kræver nemlig ekstra vitamin- og mineralressourcer for kroppen at tabe sig, og du nedjusterer blot doseringen efterhånden som hestens vægt mindskes.

Nyere forskning har vist, at motion har en positiv effekt på insulinresistens hos overvægtige heste. Minimum 30 minutters motion anbefales dagligt. 
 


Heste i krævende arbejde

Islandske heste i krævende arbejde, avls- eller konkurrenceheste eller heste, der er for tynde, har behov for flere kalorier for at holde vægt og arbejdsenergi. +Energy Fiber Mash opfylder dette behov uden at hesten bliver ”varm i hovedet”, da energien i fiber mashen er blodsukkerneutral. 

Er din hest i krævende arbejde kan fodres med enten Every Day Happy eller Peak Performance. Peak Performance anvendes hvis hesten har særlige behov for ekstra tilskud til led, sener, muskler og knogler. Har den behov for ekstra styrke på andre områder, så den

 • kan yde mere
 • kan håndtere skader og stress ud over det normale
 • får mulighed for bedre indlæring

er Peak Performance det rigtige valg.
 


Så let finder du ud af, hvad din islandske hest vejer 

Hvis du ikke har en vægt, eller for nylig har fået vejet din hest, så er der en god tommelfingerregel til at beregne din islandske hests vægt. Du skal bruge et målebånd og en lommeregner.

 • Stil din islandske hest på et plant underlag, og lad den hvile på alle fire ben.
 • Mål omkredsen om hestens mave i gjordlejet.
 • Stram til, så målebåndet ligger helt tæt til hårlaget.


Det tal, du måler, skal bruges i meter (170 cm er 1,7 m).

Formlen er:   Gjordmål3  x 80 = kropsvægt i kg. 

Hvis din islandske hest fx. måler 170 cm omkring maven, ser beregningen således ud:

 • 1,7 x 1,7 x 1,7 = 4,9
 • 4,9 x 80 = 392

392 kg er et kvalificeret bud på vægten af din islandske hest.
 


Foderplan

Hvis du er i tvivl om hvordan din hest skal fodres, hvis den har specielle behov eller er udfordret på nogen måde, kan du bestille en konsultation med vores ernæringskonsulent og få udarbejdet en individuel foderplan.