Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29

Sådan skifter du foder

 

Spiser din hest alt eller er den lidt kræsen? 

For nogen er det en leg, for andre mere udfordrende når dele eller hele foderplanen ændres. Du kender selv din hest bedst.

I teorien kan foderskiftet ske fra dag til dag helt uden problemer for hestens sundhed, tarmflora og tarmfunktion. Det betyder, at hvis din hest har været vant til at få vandopblødt foder som f.eks fiberpiller, roepiller, mash eller lignende og har den labrador-genet ”jeg-elsker-mad”, så kan du bare skifte over til Regulator Completes foder fra den ene dag til den anden. 

Start med at introducere det nye foder med en smagsprøve, som du håndfodrer hesten med. Enten er den nysgerrig eller ikke kræsen og spiser det med velbehag, eller også vender den hovedet væk. Det betyder ikke, at det behøver at blive svært, du skal blot handle efter dit første indtryk.

Et godt udgangspunkt kan være ikke at skifte alle foderelementer på èn gang. Hvis din hest er vant til vandopblødte fibre så fortsæt med det, hvis ikke, så start med at give de nye fibre tørt, som den plejer. Begge Regulator Complete fiber mash er populære og det er normalt let at skifte til dem.

Når du skifter til enten Every Day Happy eller Peak Performance vitamin- og mineraltilskud, så start med at give hesten halvt nyt, halvt oprindeliget foder de første dage. Går det godt, så skift til fuld dosering af det nye i løbet af de efterfølgende dage.


 


Den let foderskift-følsomme hest

Har du en hest, med en forsigtig tilgang til nyt foder, kan du blande lidt af det nye Regulator Complete i det foder, den er vant til at spise og derefter gradvist, over 7-14 dage, vænne den til skiftet.  Hvis du ønsker at skifte flere foderelementer på samme tid, så introducer dem for hesten én af gangen.

Det at skifte over til Regulator Complete er for langt de fleste heste let.

 


Den meget foderskift-følsomme hest

Er din hest meget sensitivt reagerende overfor nye dufte og smage, og kræver tilvending til nyt foder langsomme forandringer i små skridt.

Er din hest meget foderskift-følsom, eller en hest, der ikke er vant til at få opblødt foder, så foreslår vi, at du langsomt vænner den til, at der både er ny duft/smag og ny konsistens, så det bliver en succesoplevelse for hesten at skifte:

 

1. dag

Du fodrer din hest med det krybbefoder, den er vant til, men i dag blander du en håndfuld af enten Every Day Happy eller Peak Performance i.

Husk, det er dig, der kender din hest allerbedst. Overvej, om det kun er en ganske lille håndfuld af den nye smag, hesten vil kunne overskue at blive introduceret for? 

Giv det gerne til aften, når hesten står i boksen, så den i fred og ro har tid til at lære det nye at kende.

2. dag

Hvis der ikke var problemer for hesten i at spise op på førstedagen, så gør du nøjagtig det samme de næste 4-5 dage. Hvis der var problemer, så giv fx kun det, der svarer til en teskefuld nyt foder oven i det sædvanlige foder.


7. dag

Hvis alt går fint, så blander du, udover den ene håndfuld Every Day Happy eller Peak Performance, en håndfuld af enten +Energy Fiber Mash eller +Fiber Mash i det nuværende foder. Du gentager fremgangsmåden de følgende 4-5 dage.

12. dag

Når hesten ikke længere ser ud til at reagere på smagen, så er det tid til at vænne hesten til en opblødt foderkonsistens.

Du opbløder den ene håndfuld Regulator Complete +Energy fiber Mash eller +Fiber Mash sammen med en håndfuld enten Every Day Happy eller Peak Performance i vand, og serverer det for hesten - stadigvæk blandet i det krybbefoder, som den fik før Regulator Complete.

Du gentager proceduren de næste 4-5 dage.

17. dag

Når du har fornemmelsen af, at hesten syntes, at alt er fint med både duft/smag og konsistens, så begynder du langsomt, over de næste 2 uger, at udfase dit tidligere krybbefoder og øger samtidig Regulator Complete til fuld dosering svarende til det, din hest har behov for.

Du finder doseringsskemaerne her.
 


Introduktion af salt


Nu er det tid til at introducere salt for din hest, hvis det ikke allerede er en del af dens foderplan.

I begyndelsen drysser du en lille ½ teskefuld salt i foderet. Derefter øges doseringen langsomt over de næste 14 dage, indtil du når op på 1-2 spiseskefulde pr. dag.

Din hest har ingen saltdepoter

Din hest har ingen saltdepoter, som den kan trække på. Derfor er det nødvendigt at tildele det dagligt i foderet.

Salte er vigtige bestanddele i hestens kropsvæsker. Saltenes funktion er bl.a. at opretholde normal muskel- og nervefunktion samt at vedligeholde en normal væskebalance. 

Forskning viser, at en 500 kg hest har brug for 50 g salt pr. dag før leg, arbejde og sved. Saltsten er nødvendig, men det er ikke nok til at sikre, at din hest får det salt, den har brug for.