Pisken med halen, modvillighed ved ridning og energiforladthed. Måske også en ildelugtende og konstant fugtig pels omkring bagparten. Hvis du har en hest, som har haft dårlig mave, kan du måske nikke genkendende til disse ting. Her i artiklen kan du læse om hvad to kvinder gjorde for at hjælpe deres heste af med dårlig mave.
SMERTER, VÆSKETAB OG UTILPASHED
Dårlig mave kan være meget generende for hesten, især hvis det foregår over en længere periode. Hesten kan få ondt i maven og generelt være utilpas i kroppen. Hvis der er konstant efterløb, vil den våde pels med tiden genere huden og gøre den øm og kløende.
Ved længere tids svær diarré kan hesten desuden blive dehydreret. Hvis det sker, kan vigtige næringsstoffer gå tabt. Hesten har generelt brug for dagligt at indtage omkring 38 liter vand for at sætte gang i fordøjelsen. Hvis hesten mister meget væske, kan det altså have konsekvenser for fordøjelsen. Og så er der startet en negativ spiral, som hesten kan have brug for hjælp til at komme ud af.
VÆR OPMÆRKSOM VED FODERSKIFT
Der kan være flere årsager til at hesten får dårlig mave. En af dem er foderskifte. Generelt siger man, at ethvert foderskifte kræver cirka tre uger til at omstille tarmens flora. I de tre uger er forgæringen ikke optimal, og hesten har øget risiko for at få diarré.
HANDLER OM UBALANCE
En god fordøjelse handler om at mikrofloraen er i balance. Ubalancer kan eksempelvis skabes hvis hesten får meget våd wrap. Noget, som er aktuelt omkring dette tidspunkt af året, hvor mange er i gang med andet slæt wrap, som normalt er vådere end første slæt.
LILLIJANS ISLANDSKE VALLAK FIK SLEM DIARRÉ
Lillijan Pawelczyk ejer den islandske vallak Stikill på 7 år, som hun har importeret fra Island. Stikill var presset på flere parametre efter transporten fra Island, og fik så slem diarré, at han konstant var dækket af gødning, lugtede og måtte vaskes hele tiden.
Lillijan prøvede med pulver ordineret af dyrlægen, men det hjalp ikke.
Til at starte med blev Stikill fodret med wrap, men det blev ændret efter en snak med Ingeborg Rahbek Pedersen fra Regulator Complete, som lavede en foderplan til Stikill. Hun anbefalede, at Stikill gik over på hø, og at han udover Everyday Happy også fik +Fiber Mash tilsat salt dagligt.
Stikill blev taget ud af flokken sammen med en kammerat, og blev herefter fodret efter Ingeborgs anvisninger.
Da der var gået en måned med hø og mash, kom Stikill ud i flokken igen. Han havde ikke længere dårlig mave, og fungerede nu godt.
I dag får Stikill wrap igen ligesom sine foldkammerater. Han får fortsat fiber mash, som han fungerer super godt på.
LYNHURTIG BEDRING FOR TENNAS VALLAK
Tenna Vestergaard har selv avlet sin 7 årige islandske vallak, som pludselig en dag stod med meget vandig afføring. Da det ikke blev bedre efter to uger, valgte Tenna at give ham flere af de produkter, som normalt bruges ved maveproblemer. Hun prøvede blandt andet med loppefrøskaller, som ikke gav nogen bedring.
Efter anbefaling fra Ingeborg Rahbek Pedersen prøvede Tenna at give sin vallak +Fiber Mash. Allerede efter første døgn så Tenna en bedring, og efter tre dage var den vandige afføring helt væk.
”Det var helt vildt, at det virkede så hurtigt. Det er jeg meget imponeret over,” siger Tenna.
På grund af de gode erfaringer med mash’en har Tenna også valgt at give sin nye hest produktet. Den nye hest er hentet hjem fra Island, hvilket nogle gange kan give problematikker i forhold til fordøjelsen. Simpelthen fordi den lange rejse kan være hård og stressende for hesten.
”Der har ingen problemer været med min nye islænder, og det tror jeg helt sikkert til dels har været på grund af mash’en,” udtaler Tenna.
Artiklen er udgivet i Malgré Tout
2 forskellige typer fiber mash |
Regulator Complete har introduceret to fiber mash med helt forskelligt fokus: |
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.