Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29
Hvorfor bruge både organiske og uorganiske mineraler?
Hvorfor bruge både organiske og uorganiske mineraler?

Oprettet d.

Hvorfor bruge både organiske og uorganiske mineraler?

Organiske mineraler (mineraler bundet til organiske molekyler som aminosyrer) er generelt lettere for kroppen at optage, fordi de er mere biotilgængelige. Uorganiske mineraler (som sulfat- eller oxidforbindelser) kan dog stadig være effektive og har nogle gange fordele i specifikke situationer, såsom stabilitet, pris og tilgængelighed.

Ved at kombinere begge typer kan man sikre, at:

1. Hesten får tilstrækkeligt med mineraler – Organiske mineraler kan supplere der, hvor absorptionen af uorganiske mineraler er ukendt eller lav.

2. Kosteffektivitet opretholdes – Uorganiske mineraler er ofte billigere og mere stabile i blandinger. Mange af dem optages udmærket, og nogle individer optager endda uorganiske mineraler mindst lige så godt. De bedst optagelige uorganiske mineraler er som regel sulfatforbindelser, og på den måde kan man samtidig tilføre ekstra svovl til blandingen (vigtigt for afgiftning, pels, hove m.m.).

3. Individuelle behov dækkes – Nogle mineraler absorberes godt i deres uorganiske form, mens organiske bindinger kan være bedre for optimal optagelse – i hvert fald for nogle individer og for visse mineraler. Der mangler generelt forskning på hesteområdet, så det, vi skriver her, stammer primært fra cases, hvor heste tidligere er blevet fodret med tilskud med "100 % organiske mineraler" og alligevel har udviklet mangler. Regulator Completes produkter er udviklet til at understøtte hestens mineralbehov ved at kombinere organiske og uorganiske mineraler, der sikrer en mere helhedsorienteret forsyning. Disse udsagn er baseret på erfaringer fra tidligere brug og understøttes af forskning inden for mineraloptagelse hos heste.
 

Hvornår foretrækkes den ene frem for den anden?

Organiske mineraler:

o Når der er behov for høj optagelighed, f.eks. ved stress, sygdom eller høj arbejdsbelastning.

o Hvis man er bekymret for, om foderets indhold af konkurrerende mineraler kan hæmme absorption, omend velgennemført forskning viser, at det ofte ikke er tilfældet.

Uorganiske mineraler:

o Når kostens sammensætning allerede sikrer god mineralbalance.

o Hvis foderet skal være omkostningseffektivt, og mineralerne er let tilgængelige i tilstrækkelig mængde.

 

Hvad påvirker mineraloptagelsen?

Studier, fx fra Kentucky Equine Research, viser, at mange faktorer spiller ind:

1. Fiberindholdet – Højt fiberindhold kan hæmme fordøjeligheden af calcium, fosfor og magnesium.

2. Forhold mellem mineraler – Overforsyning af ét mineral kan hæmme optagelsen af andre (f.eks. kan et højt calcium-fosfor-forhold forbedre magnesiumoptagelsen men hæmme fosforoptagelsen).

3. Kvaliteten af mineralet – Organisk bundne mineraler optages ofte bedre end uorganiske, men ikke altid. På individniveau kan man ikke være sikker på, hvad der virker bedst. Ved at have forskellige kilder til de fleste mineraler dækker Regulator Completes produkter bedre.

Det niveau af "bedre optagelse", der ses i nogle studier med organisk bundne mineraler, er ofte forbavsende lille (få procent) og mest relevant, hvis forsyningen er kneben. Desværre bruges dette af nogle firmaer som et argument for at reducere doseringen pr. dagsdosis.

 

 


Konklusion

Valget af organiske og uorganiske mineraler afhænger af foderets samlede sammensætning, hestens behov og økonomiske hensyn. Ved at kombinere de to typer kan man:

  • Balancere høj biotilgængelighed.

  • Dække flere heste bedre end med kun én type.

  • Opnå stabilitet og holdbarhed.

  • Sikre fornuftig økonomi.

Dette giver hesten de nødvendige mineraler under forskellige forhold. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar