Ansvarlige foderproducenter benytter kun palmeolie der er certificeret og bæredygtigt produceret. RSPO certificereret bæredygtig palmeolie er dyrket uden skovfældning og med ordentlige arbejdsforhold for de ansatte.
Palmeolie er et omdiskuteret og ofte misforstået produkt. Hvilken nytte gør det i hestefoder?
Palmeolien bruger vi, som et teknisk hjælpestof, der hjælper foderpillerne igennem pillepressen uden, at de bliver oxideret/nedbrudt. Det er en af de få olier der er velegnet til dette formål, da den naturligt er rig på antioxidanter. Ernæringsmæssigt er palmolie meget tæt på olivenolie og det er en god, neutral olie, hvilket også er en medvirkede årsag til, at vi benytter den.
Sammen med vores leverandører gør vi alt for at sikre, at den palmolie vi benytter, er RSPO certificeret og at hele forsyningskæden opfylder RSPO kravene.
Du kan læse mere om RSPO certificering af palmeolie på deres website.
Eva oplever det helt tæt på
Eva Lydeking, der er vores ernæringsekspert og medansvarlig for udviklingen af vores produkter, bor i Ghana og hun oplever hvor stor betydning palmeolien har såvel i hendes lokalområde som på nationalt plan. Eva udtaler:
"Den ene af de større producenter, Serendipalm, her hvor jeg bor, er RSPO certificeret og får en merpris på 10% for deres olie. Den ene halvdel af merindtægten går til bønderne, mens den anden halvdel bliver brugt til udvikling af lokalsamfundet eksempelvis vandboringer, bibliotek, svangerskabsomsorg, sundhedsklinikker og betalt universitetsuddannelse til unge".
Samlet set er palmeolie-træer en vigtig del af økosystemet og man kan nemt undgå den problematiske dyrkning af dem. Palmeolie-træer vokser godt og fornuftigt på marginale/vanskelige jorde og har en lang række fordele, eksempelvis, at de:
- tåler både vandlidende jord og tørkeperioder
- er stabil indtægt for bønderne, og kan høstes året rundt
- skaber lokale arbejdspladser, da palmeolie forarbejdes lokalt og lavteknologisk
- skaber skygge og et sundt mikroklima for vand til husholdning, insekter og klatreplanter
- ikke kræver pesticider, fordi træerne er meget robuste (sådan er det hvor Eva bor)
Eva fortæller, at de mange sideprodukter til selve olien også er meget gavnlige for den lokale økonomi. Det er produkter som blandt andet brændselsbriketter der sparer på skovhugst, andre olie- og vådprodukter med næringsindhold der er gunstige for kompostering og økologisk dyrkning af fx grøntsager. Palmetræets grene beskæres årligt, og bruges til brændsel eller som opstamningsstøtte ved dyrkning af tomater og agurker.
Når træet er udtjent, tappes der saft fra stammen til palmevin og resterne kan bruges til at fodre palme-billens larver/palm weevils. Palm weevils er en af fremtidens høj-fedt-høj-protein fødemidler til både at hjælpe børns hjerneudvikling = indlæring i skolen og til foder til andre husdyr, fx høns og fisk. Med andre ord, fra start til slut en bæredygtig proces.
Klimaforandringer er på bekymrende hastig fremmarch og dette medfører, at ca. 30-40% af verdens dyrkbare madjord vil være under foruroligende degradering indenfor de næste 30-40 år. Det er nødvendigt at dyrke de robuste afgrøder, og derved hjælpe genopbygningen af jorden og holde en fornuftig økonomi for bønderne. På denne måde forebygges migrationskriser, vel at mærke, når afgrøderne er dyrket fornuftigt og bæredygtigt.
Eva Lydeking slutter "Det er let at finde de RSPO certificerede palmeolier og dermed undgå den problematisk dyrkede palmeolie. Den fornuftigt og ansvarligt dyrkede olie hjælper i høj grad lande der ikke har de sociale, uddannelsesmæssige og klimatiske muligheder som vi eksempelvis har i Danmark".
Pamlebillen/palm weevils
Har du spørgsmål om palmeolie og deres betydning for din hests sundhed, er du velkommen til at benytte kommentarfeltet nedenfor, så alle kan få glæde af svarene.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.