Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29
Sandheden om hørfrø og Omega 3

Oprettet d. under Omega 3

Sandheden om hørfrø og Omega 3

Vi bliver vildledt og det er på tide, at vi får gjort op med fortidens misforståelser om hørfrø og Omega 3.

Vi ved alle, at Omega 3 er vigtigt for hesten og hjælper til at imødegå mange forskellige helbredsmæssige problemer som eksempelvis sommereksem/allergi, hud- og pelsproblemer, hævede led, infektioner og nedsat fertilitet.

Omega-3 er et kontroversielt emne, når vi taler om fodring af heste, fordi hørfrø og hørfrøolie stadig er et af de mest solgte Omega 3 tilskud. Næsten alle foderfirmaer har hørfrø/hørfrøolie i deres sortiment. Desværre udsætter vi hesten for unødige belastninger, hvis vi ikke lytter til ny viden, men fortsætter med at fodre, som vi altid har gjort.

Vi bliver vildledt af hørfrø/-oliens høje indhold af Omega 3 (50-60%), og fejlagtigt tror, at nu får hesten det, den har brug for. Hørfrø er ikke egnet til at booste din hests Omega 3, på celleniveau, i alle de væv der har særligt behov for Omega 3.

 


Hørfrø er ikke en god EPA/DHA kilde

Omega-3-fedtsyrer er essentielle i kosten, fordi kroppen ikke selv kan producere dem. Der er tre hovedformer for omega 3'er: ALA (alfa-linolensyre), EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre).

Kroppen omdanner ALA til EPA og DHA, men denne proces er ikke særlig effektiv hos pattedyr. Heste er endda endnu dårligere til at omdanne olierne korrekt, end mennesker er. Derfor er det afgørende at finde en god kilde til EPA og DHA for at øge omega 3-fedtsyrerne i kroppen.


 

For en sund og rask hest bliver kun 1-3% af ALA omdannet til EPA/DHA

 

Desværre bliver vi ofte først opmærksomme på hestens behov for Omega 3, når der er sygdomssymptomer, der kræver handling. På det tidspunkt er hesten ikke længere sund og rask, hvilket betyder, at evnen til at omdanne ALA er væsentligt dårligere. Du skal fokusere på EPA/DHA. Omega 3 i hørfrø og hørfrøolie er ALA, og er derfor ikke det rigtige valg i en krævende situation. 

 


Vælg det mest effektive alternativ

Du skal fodre hesten med direkte cellulært optageligt EPA og DHA, så du undgår de ineffektive og krævende enzymatiske omdannelsesprocesser fra ALA.
EPA og DHA findes i fiske- eller algeolie.

Vælg kilden med det højeste indhold af EPA/DHA, det er det billigste i længden. Fiskeolier indeholder gennemsnitligt 22% EPA/DHA, mens algeolie har et indhold på 58% EPA/DHA.

 

Læs mere om RC O3 Algae her.

 


Hvad med økonomien?

Fodrer du din hest med hørfrøolie for at tilføre den Omega 3 er det mindst fire gange dyrere end RC O3 Algae.

En sammenligning mellem hørfrøolie og algeolie viser tydeligt, at hørfrøolie er den dyreste løsning, hvis du vil tildele din hest den samme mængde EPA/DHA. Vi tager udgangspunkt i den daglige dosering for en sund og rask hest på 500 kg:

 

  • 12,5 ml RC O3 Algae giver hesten 7 gram EPA/DHA - pris kr. 5,81
  • 388 ml hørfrøolie omdanner hesten til samme mængde EPA/DHA - pris kr. 25,22*

 

*Beregnet på en gennemsnitspris for 5 liter fra vores konkurrenter for en olie med 60% Omega 3/ALA og en omdannelse på 3%.

 


Hørfrøs gode egenskaber

Hørfrø har mange gode egenskaber, men køb det ikke alene for indholdet af Omega 3. Her er der andre kilder, der er stærkere.
 

Når du fodrer efter Regulator Completes principper, med de rette mængder af vitaminer, mineraler, algeolie og fiber, imødekommer du hestens behov. 
 

Vi har hørfrø i Every Day Happy og +Energy Fiber Mash, blandt andet fordi hørfrø har 28 % fibre, hvoraf 2/3 er uopløselige fibre, svarende til de fleste fibre i græs og klid. De uopløselige fibre sørger for flow i tarmen og forebygger forstoppelse, når hesten både drikker og indtager salt nok. Den sidste tredjedel af fibrene i hørfrø er vandopløselige og fermenterbare for tarmbakterierne.

Fibrene bidrager derudover også til dannelsen af mucin i spyttet, som dækker og beskytter slimhinderne både i tarm og mavesæk. Fibrene fungerer dermed som en buffer mod syre i hestens mavesæk, hjælper blodsukkerreguleringen og giver mæthedsfornemmelse. 

Hørfrø indeholder samme form for Omega 3 som græs, nemlig ALA, og den har en lille smule selvstændig virkning, men skal omdannes til EPA/DHA for at have de utallige gavnlige virkninger på kredsløb, immunsystem, dæmper inflammation og regulerer hormonsystemet, hjerne/ nervesystem (adfærd, indlæring).


 


Læs mere om Omega 3 her:

Klik her for doseringsskema  eller for at købe RC O3 Algae

Har du spørgsmål til RC O3 Algae og omega 3 generelt er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet, så andre også får glæde af svaret.


 


Kommentar(er) 2

  • Ingeborg Rahbek Pedersen
    Ingeborg Rahbek Pedersen

    Hej Caroline, Tak for din kommentar og dit kritiske blik på emnet! Du har helt ret i, at forskningen på hestes specifikke behov for omega-3-fedtsyrer stadig er begrænset sammenlignet med den humane forskning. De fleste anbefalinger er ekstrapoleret fra andre arter, primært mennesker og kvæg, men der er dog en række studier, som giver os indsigt i hestes metabolisme af omega-3. Når vi skriver, at heste har en lav evne til at omdanne alfa-linolensyre (ALA) til de langkædede omega-3-fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), bygger det på studier af enzymaktiviteten i metabolismen. Det er veldokumenteret, at pattedyr generelt har en begrænset kapacitet til at konvertere ALA til EPA og DHA, og at denne konvertering er endnu lavere hos planteædere end hos omnivore arter som mennesker. Flere undersøgelser underbygger dette: Hess et al. (2012) fandt, at heste fodret med hørfrøolie (rig på ALA) kun havde en beskeden stigning i EPA og DHA i blodet sammenlignet med heste, der fik fiskeolie (rig på direkte tilgængelige EPA/DHA), hvilket tyder på en lav konverteringseffektivitet. O’Connor et al. (2004) viste, at ALA hovedsageligt blev omsat til energi i stedet for at blive omdannet til langkædede omega-3-fedtsyrer. Vineyard (2010) påpegede, at den enzymatiske konvertering af ALA til EPA/DHA i heste er markant lavere end hos mennesker, hvilket indikerer, at heste har et større behov for direkte tilgængelige langkædede omega-3-fedtsyrer. King (2008) viste, at græssende heste får en vis mængde EPA og DHA gennem deres naturlige diæt, men at denne mængde reduceres markant ved fodring med kommercielt fremstillede foderprodukter, som ofte har et højere indhold af omega-6 end omega-3. Sembranowich (2020) demonstrerede, at selv ved høje niveauer af ALA-indtag var der kun en marginal stigning i EPA og DHA i plasma, hvilket yderligere understreger hestes ineffektive konverteringsevne. Rexford & Hess (2010) undersøgte, hvordan forskellige kilder til fedtsyrer påvirker inflammationsmarkører hos heste, og fandt, at tilskud med fiskeolie gav en markant stærkere anti-inflammatorisk effekt end hørfrøolie, hvilket indikerer, at direkte EPA/DHA-tilførsel er mere effektiv end at stole på ALA-konvertering. Disse studier bekræfter, at heste generelt har en meget begrænset evne til at omdanne ALA til EPA og DHA, og at det derfor kan være fordelagtigt at supplere med kilder, der indeholder de færdigdannede langkædede omega-3-fedtsyrer. Vi er altid åbne for en faglig dialog og nye forskningsfund! Hvis du har nogle studier, der peger i en anden retning, vil vi meget gerne se dem. Med venlig hilsen Ingeborg/ Regulator Complete Teamet

    Svar

  • Caroline Nielsen
    Caroline Nielsen

    Spændende artikel! Men hvor har de tal fra? Så vidt jeg ved er der ikke lavet forskning på hestes evne til at omdanne ALA eller på hestes omega-3 behov. De retningslinjer som ligger er baseret på mennesker og kan derfor være ikke stå alene. I skriver at heste endda er endnu dårligere til omdannelsen af ALA end mennesker er; vil i linke til hvilken kilde I har det fra?

    Svar

Skriv din kommentar