Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29
Heste og Omega 3

Oprettet d. under Tilskudsfoder, Omega 3, Sundhed, Hestevelfærd

Heste og Omega 3

Hestens krop er, som andre pattedyrs, sammensat af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater i et væld af celler, organer, væv og med mange forskellige molekyler og signalstoffer, der regulerer livsfunktionerne.

 

Relativ betydning af EPA og DHA i forskellige sundhedsaspekter*

* EPA = Blå - DHA = Grøn

* Inkluderer igangværende forskning. Ansvarsfraskrivelse: Ikke med henblik på påstande om virkning eller forholdet mellem EPA:DHA.

Kilde: Veramaris V.O.F. Holland.

 

Konklusionen først

Det er vigtigt, at din hest får et fuldt dækkende vitamin- og mineraltilskud som eksempelvis Every Day Happy for at kunne omdanne Omega 3 i kroppen.

Hvis din hest har en alvorlig ubalance mellem Omega 3 og Omega 6, skal den have tilført en Omega 3 olie, der er omgående biologisk/cellulært optagelig. RC O3 Algae opfylder fuldt dette behov.

 

Hvordan vi er nået til denne konklusion, kan du se nedenfor.


 


 

Omega 3 og andre fedtstoffer

 

Fedtstoffer bruges i energistofskiftet og i cellemembranerne. Det er de samme fedtstoffer, der findes begge steder i form af:

  • mættede fedtsyrer 
  • enkeltumættede fedtsyrer (en dobbeltbinding)
  • flerumættede fedtsyrer (flere end en dobbeltbinding, her er Omega 3 og Omega 6)

 

Der findes ingen fodermidler til heste, der kun har én slags fedtsyre. Det er altid en kombination med en procentvis fordeling af mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer, der har individuelle egenskaber og biologiske funktioner.

 

Når hesten får den optimale mængde af olier/fedtstoffer i foderet, omsættes disse olier på flere måder:

  • en del omdannes til de inflammations- og immunregulerende stoffer (op til 10%)
  • en del forbrændes til energi ved muskelarbejde, ligesom de små kortkædede fedtsyrer,der kommer fra tarmfloraens nedbrydning af fibre
  • en del indgår som struktur fedtstof i kroppens væv og celler efter omdannelse til mættede fedtsyrer og monoumættede fedtsyrer. Disse har stabiliserende effekt på celler og væv og kan virke som depotfedt til arbejde

 

Der er selvfølgelig mest fedt i fedtdepoter og i hjernen/nervesystemet, i forhold til fedtmængden i musklerne, men forholdet mellem hovedgrupperne af fedtstoffer, er bemærkelsesværdigt stabilt hos heste:

 

  • mættede fedtsyrer 30-40 % 
  • monoumættede fedtsyrer 40-50 %
  • flerumættede fedtsyrer 15-25 % 


 


Livsnødvendige fedtsyrer

De fedtstoffer/olier der indgår i hestens foder, kan sammensættes således, at forskellige behov og egenskaber i celler, organer og væv opfyldes. De to livsnødvendige fedtsyrer Omega 3 og Omega 6 skal tilføres gennem foderet, da hesten ikke selv kan danne dem.
 

De livsnødvendige fedtsyrer er vigtige for alle cellers funktioner. De hjælper til at regulere funktioner på så forskellige områder som: immunforsvar, kredsløb, inflammation, styring, klimatilpasning, overvægt, forbrænding, hormonbalance, fertilitet og sædkvalitet. 
 

Omega 6 er en del af kroppens inflammatoriske beredskab og beskytter kroppen ved at udsende hvide blodlegemer og kemiske stoffer efter “angreb” som eksempelvis muskelarbejde, skade, virus og bakterie. Inflammation er en meget nyttig reaktion for kroppen, når den startes og afsluttes korrekt. Omega 6 starter processen, mens Omega 3 afslutter den. 

 

En sund og rask hest har et balanceret forhold mellem Omega 3 og Omega 6, men det er vigtigt at have fokus på den rette sammensætning af foderet, da balancen mellem fedtsyrerene afspejler hvilken fodring hesten har været udsat for/haft adgang til
eller hvilke væv i hesten der er tale om. Når der er tilstrækkelige mængder af Omega 3 fedtsyrer i kroppen, indbygges fedtsyrerne i alle celler og cellemembraner, så deres struktur og funktion styrkes, således, at de fungerer optimalt. De helbredsmæssigt udfordrede heste er i ubalance som følge af et markant underskud af vitaminer, mineraler og Omega 3. Ved for lav Omega 3 bliver inflammationen ikke afsluttet og dermed bliver den ødelæggende for hestens krop. 

 


Symptomer på ubalance

Helbredsmæssige symptomer der eventuelt kan tilskrives ubalancer mellem Omega 3 og 6 hos forskellige pattedyr:

 

  • sæsonbetinget hudreaktioner
  • tør, skællet hud med mat hårlag og evt hårtab eller manglende fældning
  • hævede led, smerter og skader der ikke vil hele indenfor forventet tidsrum
  • energimangel, svækket indlæring, irritabilitet og lav stresstærskel
  • modtagelighed over for infektioner og dårlig sårheling med overdreven ardannelse
  • dårlig leverfunktion og vævsstruktur, med risiko for fedtlever, især ved EMS
  • fordøjelsesforstyrrelser som løs afføring, efterløb, træg mave, tør afføring
  • væsketab gennem hud og slimhinder: stor tørst, lille urinmængde
  • sved uden tydelig årsag
  • pigmentmangel i huden
  • søvnproblemer, nervesmerter og andre neurologiske forstyrrelser
  • ufrugtbarhed og dårlig sædkvalitet


 


Omega 3 og Omega 6 er flerumættede fedtsyrer

Cellemembranerne har brug for både de flerumættede og de mere mættede/monoumættede fedtsyrer for at fungere optimalt, optage næringsstoffer, udskille affaldsstoffer, kommunikere samt danne et utal af regulerende stoffer.

 

De livsnødvendige fedtsyrer i hestens naturlige foder kommer fra:

 

Omega 6 
Linolsyre (LA) findes i de fleste planteolier som havre, raps, majs, solsikke og vindruekerne samt i sortkommen-, hamp-, chia- og hørfrø. Kroppen omdanner Omega 6 fedtsyrerne til de stoffer i nervesystemet, der regulerer stress og inflammation.

De er immunregulerende og kan i for store mængder være forstadie til inflammation. Derfor er balancen mellem Omega 3 og Omega 6 forholdet ca 1:4 altafgørende

 

Omega 3
Alfalinolensyre (ALA) findes i hestens naturlige foder såsom frisk græs og hørfrø/hørfrøolie samt i olier fra hamp, sortkommen, chia og raps. ALA findes kun i små mængder i hø, da det oxiderer/nedbrydes under tørring. Hestens krop kan omdanne ALA til EPA og DHA, der regulerer stress og inflammation. Sunde og raske heste er de bedste til at omdanne ALA, mens det for overvægtige eller helbredsmæssigt udfordrede, syge, stressende eller heste i vitamin- og mineralunderskud er betydeligt mere vanskeligt.

 


 

Underskud af omega 3

 

De helbredsmæssigt udfordrede pattedyr er i ubalance, blandt andet, og ofte, som følge af et markant underskud af Omega 3. Følgevirkningerne for hesten, af at være i Omega 3 underskud, er mange. Det kan f.eks. være nedsat restitution, øget risiko for skader af alle slags, muskelproblemer, stivheder fordi cellemembranernes funktion, i alle væv, afhænger af omega 3-olier.

Vitamin E, der er fedtopløseligt, begrænser dannelsen af de inflammatoriske /skadelige prostaglandiner/signalstoffer. Prostaglandiner er nødvendige for mange funktioner, men overproduktion af visse typer, nedsætter hestens restitutionsevne.

Hvis der underskud af vitamin B-gruppen, af zink og/eller magnesium, kan kroppen ikke selv omdanne ALA til EPA og videre til DHA i tilstrækkeligt omfang. 

Vitamin B-gruppen, C-vitamin som hesten selv danner ud fra glukose, samt selen og zink, fremmer dannelsen af de gavnlige prostaglandiner/signalstoffer, der regulerer kalcium-transporten i cellerne, energiomsætningen, enzymaktivitet samt leukotriener/ lokal-hormonstoffer, der regulerer inflammation og allergi. Derfor er det vigtigt at forsyne hesten med både vitaminer og mineraler i tilstrækkelige mængder og i kombination med Omega 3 og Omega 6, for at opnå bedst mulig effekt.


 

Let optageligt EPA og DHA i alge- og fiskeolier

Heste har særlige behov for at få tilført EPA og DHA fedtsyrer direkte og i en cellulært let optagelig form i forbindelse med restitution efter arbejde/belastning og forebyggelse/opheling af skader, fordi der altid er inflammation involveret, som en naturlig del af kroppens respons på øget aktivitet og belastning.

 

Fiskeolier og udvalgte algeolier indeholder naturligt EPA og DHA, så hestens krop ikke selv skal danne dem fra ALA. Fiskeoliernes indhold af Omega 3 stammer fra de alger fiskene spiser, mens algeolierne er udvundet direkte fra algen selv. Altså fra den naturlige kilde, der ikke indeholder de miljøgifte, der kan forekomme i fiskeolier. De marineolier, herunder algeolien, genskaber effektivt balancen mellem Omega 3 og 6 i hestens krop. 

 


Betydelig mere effektivt end planteolier

Marine-olier øger blodværdierne af EPA og DHA op til 3-7 gange i blodet og op til det dobbelte i musklerne og er mere effektivt end planteolier, der indeholder ALA.
Marine-olier øger musklernes indhold af livsnødvendige fedtsyrer dobbelt så effektivt som hør-, chiafrø og andre planteolier. Den langt højere koncentration af EPA og DHA i algeolierne gør dem tilsvarende mere effektive end fiskeolie.

 

Life’s Omega olien i RC, altså O3 Algae, der også er den olie, der er tilsat Peak Performance, er den mest potente kilde til cellulært letoptagelig EPA og DHA.

 


Konklusion

Det er vigtigt, at din hest får et fuldt dækkende vitamin- og mineraltilskud, som eksempelvis Every Day Happy, for at kunne omsætte Omega 3 i kroppen.

 

Hvis din hest har en alvorlig ubalance mellem Omega 3 og Omega 6 skal den have tilført Omega 3, der er omgående biologisk/cellulært optagelig. RC O3 Algae opfylder fuldt ud dette behov.

 

Klik her for doseringsskema  eller for at købe RC O3 Algae

 

 

Har du spørgsmål til RC O3 Algae og omega 3 generelt er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet, så andre også får glæde af svaret.

 


Kommentar(er) 2

  • Eva Lydeking
    Eva Lydeking

    Every Day Happy har ialt knapt 9 % olie/ fedt pr kg- eller 89 gram pr kg. Langt det meste kommer fra grønpiller og hørfrø som har et ca. 4:1 forhold mellem omega 3 og omega 6. Der er en smule palmeolie i af to grunde: Pille-presseteknisk og fordi fedtsyrerne i palmeolie generelt hjælper til at danne stressreducerende stoffer i nervesystemet - de fremherskende fedtsyrer i palmeolien er mættet fedt og monoumættet fedt, kun 11 % er omega 6. Med 2 % palmeolie er der derfor 2 gram omega 6 (fra palmeolien) og 12-15 gram omega- 6 fra grønpiller og hørfrø; pr kg Every Day Happy. Omega-3 andelen kommer fra hørfrø og grønpiller og er ca 40-43 gram pr kg. Samlet betyder det, at der er et forhold mellem omega 3 og 6 på 2,5-3 (mest omega-3), ligesom i frisk græs. Der er små, naturlige variationer.

    Svar

  • Nina Lund Mogensen
    Nina Lund Mogensen

    Jeg er interesseret i at høre om I kan oplyse hvordan balancen mellem Omega3 og 6 er i EDH? Jeg synes det ser ud som om det indeholder et højere niveau af Omega6 end af omega3, hvor jeg synes det burde være omvendt. Mvh. Nina

    Svar

Skriv din kommentar