Er sojaskaller til heste en god ide?
Det synes vi og her finder du vores argumenter for, at elefanten har en vigtig plads i rummet.
Sojaforskrækkelse?
Vi har talt om sojaforskrækkelse med Eva Lydeking, der er ernæringsekspert og ansvarlig for formulering af vores produkter.
De fleste skeptikere fokuserer på sojabønner. Der er forskel på sojabønners og -skallers indhold og indvirkning på hestens krop. I vores produkter anvender vi udelukkende sojaskaller.
Andre er bekymret for østrogenforgiftning af hesten, når dens foder indeholder soja. ”Der er ingen grund til at være nervøs for at få for meget af dem ved normal og varieret fodringspraksis” siger Eva Lydeking. Hun fortsætter ”Planteøstrogener er sundhedsfremmende og de beskytter mod et bredt udvalg af kroniske lidelser. De kan i praksis ikke overdoseres, så længe vi taler normale mængder af foder”.
Derfor giver det mening
Sojaskaller indeholder alle de nedenstående sundhedsfremmende elementer i kombination med et højt indhold af fordøjelige/fermenterbare fibre og er derfor en super fiber kilde.
Sojaskaller beskytter, vedligeholder, ernærer og opbygger hestens tarm. De absorberer væske, binder toxiner, giver volumen i tarmen samt opretholder et sundt flow gennem fordøjelsessystemet. Sojaskaller stabiliserer derudover også blodsukkeret, så hesten får en jævn energifrigivelse fra foderet til både indlæring og muskelarbejde.
Det er derfor, det giver rigtig god mening for os at lade sojaskaller indgå i nogle af vores produkter.
Sojaskallerne i Regulator Complete produkterne er altid varmebehandlet, så de fordøjes let og udnyttes derfor godt af heste. Når du fodrer med vores produkter får din hest GMO frit foder.
Videnskabelig dokumenteret
Sojaskaller har en lang række gavnlige helbredsvirkninger, der er undersøgt og dokumenteret videnskabeligt gennem flere årtier. Du finder nogle af kilderne til den dokumentation vi benytter os af nederst på siden.
Sojaskaller medvirker i det daglige foder til at beskytte hestens hjerte, kredsløb, muskler og knogler. En del af denne virkning er knyttet til særlige proteiner, der er unikke for sojaprodukter, inkl.sojaskaller.
Aminosyresammensætningen i sojaprodukter, sojaskaller inklusive, er den, der ligger tættest på hestekroppens egen muskel-sammensætning og dermed en af de bedste kilder til muskelopbygning. Tilstrækkelig muskelopbygning, sammen med motion, giver en effektiv forbrænding, også af kulhydrater som sukker/stivelse, og optimal restitution efter arbejde.
Naturlige antioxidanter
Sojaskaller indeholder flavonoider, planteøstrogener og andre naturlige antioxidanter
Flavonoider er en af de stærke naturlige antioxidanter, der kommunikerer med de gode bakterier i tarmen, regulerer immunforsvaret og er beskytter dermed generelt hestens krop.
En anden del af den positive indvirkning skyldes indholdet af planteøstrogener. De har en molekylstruktur, der ligner pattedyrs østrogen og kan derfor binde sig til østrogenreceptorer i hestens cellerne. De påvirker tarmfloraen, virker antiinflammatoriske og dermed skaber de balance mellem de forskellige biologiske funktioner.
Planteøstrogener dæmper generelt virkningen af overdreven østrogenproduktion og hjælper til afgiftning og udskillelse af hormonforstyrrende stoffer fra miljøet.
Der er forskel på planteøstrogener
Det eneste planteøstrogen, som har fået påvist en negativ effekt på dyr, er formonetin fra rødkløver. Det binder sig kraftigt til alfa østrogenreceptorene og kan derfor forstyrre fertiliteten hos får, hvis de indtager rødkløver i store mængder.
Sojas planteøstrogen, isoflavonet genistein, binder sig derimod kun svagt til alfa østrogenrecptorene, kun med 0,0025% af effekten sammenlignet med dyrisk østradiol. Sojaisoflavonerne binder sig mere til beta østrogenreceptorene og beskytter derved knogler og hjerne, samt dæmper effekten af dyrisk østradiol.
Sojaisoflavoner har ikke en pro-østrogen effekt, men modificerer og dæmper risikofaktorer i forhold til hormonforstyrrelser.
Lignanerne er en anden gruppe af planteøstrogener, som findes i sojaskaller. Lignaner er ligesom isoflavonerne sekundære plantestoffer, der indeholder fytoøstrogener, som er stoffer der minder om de østrogener som kroppen selv danner, men som regulerer og modificerer hormonbalancen.
Fytoøstrogener findes også i en lang række urter og frø, eksempelvis chia og hørfrø.
Har du spørgsmål til sojaskaller er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet, så andre også får glæde af svaret.
Videnskabelige kilder
- Rodríguez-García C, Sánchez-Quesada C, Toledo E, Delgado-Rodríguez M, Gaforio JJ. Naturally Lignan-Rich Foods: A Dietary Tool for Health Promotion?. Molecules. 2019;24(5):917. Published 2019 Mar 6. doi:10.3390/molecules24050917 Naturally Lignan-Rich Foods: A Dietary Tool for Health Promotion? (nih.gov)
- Thompson, L.U., Boucher, B.A., Liu, Z., et al.Phytoestrogen content of foods consumed in Canada, including isoflavones, lignans, and coumestan. Nutrition and Cancer 2006, Volume 54, Number 2, Pages 184-201.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.