Det enkle staldkøkken, gør det let at fodre
Fri fragt for hel palle/30-33 sække
Kundeservice +45 71 74 14 29
Kornfri fodring

Oprettet d. under Vitaminer, Mineraler, Foderplan, Stråfoder, Fiber

Kornfri fodring

Stråfoder er godt for hesten! Alligevel er vores fokus ofte på det øvrige foder. Ny forskning viser, at sportshesten måske helt kan undvære korn, uden at det går ud over præstationsevnen

Selv om stråfoder er godt for hestens fordøjelse, og det forebygger en lang række lidelser, har mange konkurrence hesteejere fokus på hestens øvrige foder så som korn, fordi det er en generelle opfattelse, at det er den type energi/kalorier vores heste skal bruge for at kunne præstere optimalt.

En undersøgelse foretaget af professor Anna Jansson og hendes kollega Jan Erik Lindberg fra Sveriges landbrugsuniversitet (SLU) og med Holar universitet på Island i spidsen, peger på, at vores sportsheste måske kan klare sig på stråfoder alene uden, at det går ud over præstationsevnen.

Mange fordele ved stråfoder

Stråfoder understøtter ønsket om at give hesten et foder der, i så høj grad som muligt hjælper dens naturlige fordøjelse. Derved mindskes risikoen for flere fordøjelses relaterede lidelser som bl.a. kolik og mavesår, og langt de fleste hesteejere er da også opmærksomme på disse fordele og giver deres heste adgang til rigeligt stråfoder af ordentlig kvalitet.

Stråfoderet har der ud over ofte haft en lidt sekundær position i forhold til kraftfoderet – særligt, når der er tale om fodring af sports- og konkurrenceheste, der er i hård træning og hvor ryttere og hesteejere forsøger at give hesten de bedst mulige forudsætninger for at kunne præstere optimalt.

Energien og de essentielle næringsstoffer, som sports- og konkurrencehestene har behov for, har man længe regnet med i høj grad skulle komme fra netop kraftfoderet, hvorfor en foderplan udelukkende bestående af stråfoder til en sportshest, i manges øjne har været utopi, på trods af stråfoderets mange gode kvaliteter.

Udskifter man det stivelsesrige kraftfoder med energi-rigt stråfoder og et bredt udvalg af sunde fiberkilder,  kan man afhjælpe de helbredsmæssige risici, der er forbundet  med overdreven stivelsesfodring, og det  samtidig i et skift i omsætningen af de energigivende substrater ( skift fra glucose-dominans til at bruge flere kortkædede fedtsyrer) der anvendes som energi i forskellige organer og væv, herunder musklerne, Fedt gennem foderet har tidligere vist sig at fremme tilførslen af aerob energi under træning, mens kortkædede fedtsyrers betydning i forhold til træningsstofskiftet ikke har fået den store opmærksomhed.

 

Forsøg med væddeløbsheste

Resultaterne viser, at en diæt med høj energi, kun stråfoder, ser ud til at have positive snarere end negative effekter på hestenes præstationer. 

De to forskere udarbejdede to foderplaner til undersøgelsens seks væddeløbsheste, alle fuldblodsvallakker i løbstræning i forsøgsperioden:
 

Foderplan #1 

  • 100% stråfoder (græsensilage med højt energiindhold)

  • vitaminer og mineraler
     

Foderplan #2 

  • 50% stråfoder (græsensilage med højt energiindhold)

  • 50% kraftfoder (havre, sojabønnemel og hvedeklid)

  • vitaminer og mineraler
     

Begge foderplaner havde det samme indhold af kalorier og protein og de blev begge suppleret med vitaminer og mineraler, for at tildele hestene de anbefalede daglige mængder heraf.

De seks heste blev først fodret efter den ene foderplan i en periode på 29 dage og senere efter den anden foderplan, også i 29 dage. Under hver forsøgsperiode gennemgik hestene intervaltræning (fire intervaller af 600 meter) på ni forskellige dage, med mindst en hviledag imellem. På dag 25 i hver periode, blev hestene udsat for en træningstest på et løbebånd. Kropsvægt og -tilstand blev målt og muskelbiopsier og blodprøver blev indsamlet før, under og efter træningstesten.

En analyse af undersøgelsens resultater viste bl.a. indikationer af, at hestenes præstationer var bedre i den periode, hvor de kun fik stråfoder. I samme periode var blodets pH-værdi også højere, hvilket peger på, at foderplaner udelukkende bestående af stråfoder, kan modvirke en ophobning af mælkesyre i musklerne i forbindelse med intensiv træning. Til gengæld var glykogen indholdet i musklerne højere i perioden, hvor hestene blev fodret efter den blandede foderplan.

Resultaterne viser, at en energi-rig foderplan kun bestående af stråfoder ændrer stofskiftets reaktion på træning og, med undtagelse af lavere glykogen beholdning, ser ud til at have en positiv frem for en negativ effekt på de forskellige præstation faktorer.

Ifølge forskerne er der fortsat behov for flere undersøgelser, men umiddelbart er en energi-rig foderplan kun bestående af stråfoder og vitaminer og mineraler et interessant alternativ til mere traditionelle foderplaner.

Er det muligt i praksis?

Kan det lade sig gøre i praksis, kun at fodre kun med stråfoder? Ja, hvis hesten har tid og ro nok mellem konkurrencerne til at spise.

For mange sports- og konkurrenceheste er det en udfordring at indtage nok kalorier både mellem de intense træningsforløb op til en konkurrence og ved selve begivenheden den siden deltager i.

Baseret på undersøgelsens resultater samt erfaringer med heste i konkurrencer og løb er det vigtigt, at en del af stråfoderet suppleres med høj- energi-/kalorierkilder, så spisetiden nedsættes.

Vitaminer og mineraler er nødvendige

Forskerne har suppleret begge foderplaner i forsøget med et vitamin- og mineraltilskud. Konkurrence- og sports heste har behov for at få flere vitaminer og mineraler end den daglige anbefalede dosis, når de er i træning/hårdt arbejde, samt i den efterfølgende restitutionsperiode. 

Vælg en vitaminer og mineraler blanding, der optimerer hestens ydeevne, samt giver den overskud til at håndtere stress og skader der opstår under hårdt fysisk arbejde og pres. 

 

Kilder

A forage-only diet alters the metabolic response of horses in training’ af Anna Jansson og Jan Erik Lindberg Department of Animal Nutrition and Management, Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden

 

Hvis du har spørgsmål til hvordan du skal sammensætte foderplanen, så din konkurrence og sportshest yder optimalt, er du velkommen til at benytte kommentarfeltet. På den måde får andre også glæde af det

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar